Tien beste bespaartips

Tips om energie te besparen. Bespaar op je energierekening én maak je huis comfortabeler.


1) Zet de ketel op 60 (en daarna nog lager)

Moderne gasketels zijn gemaakt om op 60 je huis te verwarmen. Als ze hoger staan verliezen ze tot wel 15% rendement. Check dus of je gasketel goed staat afgesteld via www.zetmop60.nl en bespaar snel op je gasrekening. Hoe lager je ketel staat hoe efficiënter hij is: probeer het gewoon eens uit op 55 of zelfs 45 graden.


2) Plaats radiatorfolie achter de radiator

De warmte van de radiator gaat nu niet meer via de muur naar buiten maar blijft binnen en je bespaart tot wel 10m3 gas per m2 folie.


3) Hang een (winter) gordijn op achter de oude voordeur

Oude deuren isoleren slecht en sluiten vaak niet goed aan op het kozijn. Toch zijn we erg gehecht aan onze oude voordeuren. Met een goed dik gordijn hou je de kou buiten. En als je temperaturen weer stijgen haal je hem weer weg.


4) Voordeurkieren dichten

Laat een driepuntssluiting 0aanbrengen in je voordeur. Dit zijn haakjes die uit de deur in het kozijn grijpen en de deur strak trekken. Minder kieren én de inbraakverzekering is er blij mee. En plaats een brievenbusborstel voor de brievenbus. Deze brievenbusborstel krijg je gratis als je meedoet met een Warme Burendag.


5) Ga koken op inductie

Jonnie Boer doet het al jaren: koken op inductie. Het is wel even een klusje maar de meeste gaskookplaten kun je goed vervangen voor een inductieplaat. Gewoon te koop bij Ikea. Je bespaart tot wel 40 m3 gas per jaar


6) Plaats een deurdranger op de gangdeur

Door vergeetachtige kinderen of volle handen lukt het niet altijd om de deuren snel dicht te doen. Met een deurdranger sluit de deur altijd achter ieders kont, waardoor de warmte in de woonkamer blijft.


7) Koop een spaardouchekop 

Met een spaardouchekop bespaar je tot 20% op je water en energieverbruik. Voor een gemiddeld gezin is dat tot 45 m3 gas per jaar. En met moderne spaardouchekoppen sta je niet onder een klein straaltje te douchen, je merkt bijna het verschil niet. 


8) Nodig een EnergieCoach uit

Kijk op de site van www.energiecooperatiedronryp.nl hoe je in contact kan komen met een EnergieCoach van de gemeente Waadhoeke.


9) Vervang oude kierdichting

De tochtstrip in je kozijnen gaan niet eeuwig mee. Als er verf overheen zit werken ze nog slechter. Vervang ze dus regelmatig. Even wat werk maar je gaat meteen besparen en het comfort verbeteren. En ja: je mag alle kieren dichten; een huis ventileer je via een open raam, ventilatieroosters of ventilatiesysteem, niet via kieren. 


10) Verbeter de ramen

Plaats voorzetramen voor oude bovenlichten of glas-in-lood. Deze kun je via internet bestellen en zijn makkelijk aan te brengen. Tijdelijk kan Tesa raamfolie een oplossing zijn. Die is makkelijk zelf aan te brengen. Vervang oude dubbelglas (thermopane) ramen voor HR++ met een lage U waarde (0,8).